Selecteer een pagina

Als we denken in problemen, raken we soms wat verlamd en ondernemen we weinig of niets om deze aan te kunnen pakken.
Maak van jouw probleem een uitdaging en stel jezelf in staat om er werk van te maken!

 

 

Hier vind je je invulblad.
Print het blad uit en vul het in. Als je klaar bent, stop je hem in je werkmap.
Veel succes met je opdracht!
Werkblad-2.2-…-mijn-uitdaging-1.pdf (3 downloads)

 

Lees hier onder nog eens alle informatie door.

Positieve psychologie lijkt wel een echte hype te zijn geworden.
De positieve psychologie onderzoekt de factoren die het menselijk geluk en welbevinden bevorderen.
Deze gelukswetenschap is ontstaan rond de eeuwwisseling en is dus nog helemaal niet zo oud. In deze wetenschap zijn heel veel inzichten over geluk ontstaan.

Een van de belangrijkste hiervan is de volgende:
“Je kunt leren om gelukkiger te worden”
Geluk is als een spier die je kunt trainen. We kunnen onze innerlijke staat van geluk verhogen door te werken aan persoonlijke groei en een betere leefstijl. Verhoging van zelfvertrouwen, zelfwaardering en communicatieve vaardigheden is essentieel voor de verhoging van geluk.

In de positieve psychologie ligt de nadruk vooral op krachten in plaats van klachten. Op uitdagingen in plaats van problemen. Als we denken in problemen, creëren we al een zwaarmoediger gevoel. als we denken ik uitdagingen worden we geprikkeld om in termen van oplossingen te gaan denken.

 

Laten we dit nu eens gaan toepassen.

Ik neem weer even het voorbeeld uit de vorige les erbij. Ik heb daarin een voorbeeld gegeven over een cliënt die last had van claustrofobie en paniekaanvallen kreeg in kleine of afgesloten ruimtes.

Haar probleembeschrijving was de volgende:
Wat is mijn probleem?
Ik durf niet in kleinere ruimtes, zeker wanneer deze zijn afgesloten of als ik er niet zomaar uit kan. Ik krijg dan paniekaanvallen en heb het idee dat ik gek ga worden en dat ik er nooit meer uit ga komen.
Waarom is dit een probleem?
Ik ben er dagelijks mee bezig. Dan denk ik bijvoorbeeld aan situaties die gaan komen en wat ik daarin zal tegenkomen. Ik kan zelfs al in paniek raken door er alleen maar al aan te denken. Ik word belemmerd in veel zaken; zo durf ik niet naar concerten of festivals, maar ook theater en cinema vind ik moeilijk. Ook vind ik het heel vervelend dat deze dingen voor anderen zo normaal zijn, ze denken er niet eens over na, en ik ben altijd die bange. Ik word er steeds meer onzeker door en voel me soms wat minderwaardig. Het beïnvloedt sterk mijn sociale leven.
Waar doet dit probleem zich voor?
Ik heb hier last van als het gaat om kleine ruimtes, afgesloten ruimtes waar ik niet direct uit kan. Denk dan aan liften, de bus, trein of vliegtuig, scans in ziekenhuizen enz. Maar ook in mensenmenigten kan ik het enorm benauwd krijgen en raak ik in paniek. Achterin een auto zitten lukt niet, tenzij ik de bestuurder zeer goed ken en vertrouw.
Wanneer heb ik hier last van?
Vrijwel altijd als ik in zo’n situatie terecht kom. Als ik een keuze heb, zal ik ze altijd vermijden.
Hoe vaak het ik hier last van?
Bijna alle dagen ben ik met dit probleem bezig. Dit kan zijn in de vorm van anticiperen op een situatie die komen gaat, terugdenken aan een nare situatie die geweest is of de confrontatie met een bepaalde situatie op het moment zelf.

 

Nu gaan we deze probleembeschrijving transformeren in een uitdaging.
We gaan dus van de ongewenste situatie naar de gewenste situatie. Hierbij stellen we ons de volgende vragen:

Wat is het wat je precies wil bereiken?
Hoe voelt het als je dit bereikt hebt?
Wat levert het resultaat je op of wat wordt mogelijk?

We gaan dus als het ware het probleem positief ombuigen. Dus in plaats van “Ik durf niet…” zeggen we nu “Ik zou graag….” Een uitdaging zet namelijk aan tot actie waartegen een probleem ons juist heel passief maakt.

De cliënt met claustrofobie heeft de volgende uitdaging geformuleerd:
“Ik zou graag willen dat ik niet meer in paniek raak als ik in een kleine ruimte ben en dat ik gewoon de lift en het openbaar vervoer kan nemen. Als dit lukt zal ik mij enorm bevrijd voelen en kan ik eindelijk eens meegaan naar concerten en andere uitstappen. Ik zal veel beter in mijn vel zitten, meer zeker zijn over mezelf en mijn sociaal leven zal een boost krijgen.”

 

Andere voorbeelden van uitdagingen zijn:

“Ik zou graag willen dat ik veel minder bezig ben met wat anderen denken, dat ik mijzelf en anderen in hun waarde laat en dat ik mijzelf niet telkens vergelijk met anderen. Ik ga dan veel zekerder van mijzelf zijn en wordt dan veel gelukkiger. Ik durf dan op mensen af te stappen, ook al ken ik ze niet, en ben ik staat om smalltalk te doen.”

“Ik zou graag willen dat ik veel minder met mijn lichaam bezig ben en dat ik niet bij elke fysieke klacht meteen het ergste denk. Ik kan ze opmerken en doe er verder niets mee. Ik aanvaard dat mijn lichaam klachten geeft. Het zal mij veel meer rust brengen als ik niet telkens hierover hoef te piekeren. Ook voor mijn omgeving zal het een opluchting zijn als ik niet continue bevestiging hoef te vragen.”

Nu is het tijd om van  jouw probleem een uitdaging te gaan maken. Veel succes!