Selecteer een pagina

Hoe gemotiveerd ben jij om jouw probleem aan te pakken en kun je dit misschien nog zelfs versterken?

 

 

Hier vind je je invulblad.
Print het blad uit en vul het in. Als je klaar bent, stop je hem in je werkmap.
Veel succes met je opdracht!
Werkblad-2.4-boost-je-motivatie.pdf

 

Lees hieronder nog eens alle informatie door.

 

Veel mensen met een bepaalde angst richten hun leven rond die angst in. Ze doen van alles om bepaalde zaken, al dan niet subtiel, te vermijden.
Om je angsten te overwinnen is het nuttig om de voor- en nadelen van het overwinnen van je probleem eens op een rijtje te gaan zetten.

Nadelen kunnen zijn dat je dingen moet gaan doen die confronterend zijn, die je niet leuk of zelfs beangstigend vindt. Dat je veel tijd en misschien wel geld er in moet investeren en dat je zelfs niet weet of het wel lukt om je angst te overwinnen.
Voordelen zijn dat je geen situaties of dingen meer hoeft te vermijden vanwege je angst, dat je gemakkelijker kunt gaan en staan waar je wilt, dat je je minder zorgen hoeft te maken dat je met de gevreesde situatie te maken krijgt en dat je meer controle krijgt over je leven.

Houdt bij het afwegen van deze voor- en nadelen in je achterhoofd dat vrijwel alle nadelen van het overwinnen van je angst zich kunnen voordoen (dit gebeurt echter niet altijd hoor) wanneer je voor het eerst de confrontatie met je angst aangaat. Toch kunnen deze nadelen ook al snel verdwijnen als je je angst aan het overwinnen bent. Ben je bereid om op de korte termijn wellicht enig ongemak te verdragen om op de langere termijn daar de vruchten van te kunnen plukken?

Ook is het belangrijk om rekening te houden met het volgende: als je toegeeft aan je angsten en je deze dus probeert te vermijden, kunnen deze zich ook uitbreiden naar nieuwe situaties. Dit noemen we generalisatie. Als je bijvoorbeeld bang bent om de lift te nemen en je blijft ze vermijden, dan is het mogelijk dat je het paniekgevoel tevens in andere situaties zult krijgen. Onze hersenen zijn nu eenmaal gewend om associaties te maken. Ze zoeken naar herkenbare zaken en zo wordt al snel een link gelegd in angst. Nog een extra reden dus om nu wat aan je angst te doen! De moeite waard gaat het zijn, dus maak er werk van.

Ik zou zeggen: geef je motivatie nog een boost en realiseer je wat jouw voordelen allemaal gaan zijn als je er werk van maakt!