Selecteer een pagina

Ik hoop dat je al heel ver bent geraakt in het overwinnen van jouw angstprobleem! Een goed plan van aanpak staat ook stil bij terugval-preventie.
Sta dus nog even stil bij de kans op een mogelijke terugval en wat je dan kunt doen.

 

 

Hier vind je je invulblad.
Print het blad uit en vul het in. Als je klaar bent, stop je hem in je werkmap.
Veel succes met je opdracht!
Werkblad-6.1-mijn-lange-termijn-strategie.pdf

 

Lees hier de informatie nog eens door.

 

De technieken die je in de vorige modules hebt geleerd zijn voor miljoenen mensen met angstklachten of een angststoornis al uiterst effectief gebleken. Het overwinnen van je angst is echter niet iets wat je in een keer doet, maar is vaak een langere-termijn project. Deze training volg je niet voor niets in een aantal weken in plaats van direct achter elkaar. Het is een proces dat je de tijd moet gunnen. Je hoofd heeft deze tijd nodig om je nieuwe gedachten en gedragingen eigen te worden.

De instincten waar je angst uit voortkomt, zitten heel diep en zijn gevormd door miljoenen jaren van evolutie. Het is dus logisch dat deze niet altijd direct verdwijnen als je een keer een paar oefeningen doet in bijvoorbeeld een vliegtuig of een lift.
Door het toepassen van de technieken uit de vorige modules heb je waarschijnlijk al een enorme verbetering opgemerkt. Maar natuurlijk kun je ook wel eens te maken krijgen met een terugval. Vooral wanneer je gestresst of heel moe bent, of wanneer je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en te beseffen dat een terugval heel normaal is en dus zeker geen teken van mislukking.

Wat moet je doen wanneer je te maken krijgt met een terugval?

Blijf ten eerste uitkijken naar gelegenheden om te blijven oefenen met wat je geleerd hebt. Als je je angst om een lift te nemen hebt overwonnen, maar vervolgens maanden niet meer in de buurt van een lift komt, is het goed mogelijk dat je angst hier weer wat opspeelt. Waar het om gaat is het onderhoud op de langere termijn. Vergelijk het maar met sporten. Je blijft in vorm door regelmatig al het geleerde te blijven toepassen en oefenen.

Al het geleerde beheers en bezit je, dus is het van belang dat je daar weer even naar op zoek gaat wanneer je met een terugval te maken hebt. Open je eigen gereedschapskist opnieuw en bekijk welke tools je op dat moment even kunt gebruiken. Wat al heeft gewerkt, zal weer werken. Veel oefenen, ook al ben je lang niet angstig meer, verankert de resultaten nog sterker in je. Tijd en training zijn de grote sleutelwoorden voor jouw succes! Dit zijn beide factoren die jij kunt beïnvloeden dus kan er jou niets in de weg staan naar een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt!

Ga aan de slag met jouw laatste invulblad van deze training. Print het uit en vul het een keer in wanneer je tijd hebt. Het geeft jou een leidraad in hoe om te gaan met een mogelijke terugval. Zo ben je voorbereid en zul je merken dat je, mocht dit gebeuren, veel beter gewapend bent tegenover je angst en het dus nooit zo ingrijpend meer zal zijn dan de eerste keer.

 

Veel succes!