Selecteer een pagina

Voordat we verder gaan is het van belang om eens af te checken wat het angstprobleem voor jou betekent.

 

 

Hier vind je je invulblad.
Print het blad uit en vul het in. Als je klaar bent, stop je hem in je werkmap.
Veel succes met je opdracht!
Werkblad-3.4-jij-bent-niet-jouw-probleem.pdf (1 download)

Lees hieronder nog eens alle informatie door.

 

Ik wil je in deze les eens even aan het denken zetten over wat jouw probleem voor jou betekent.

We hebben natuurlijk al lang het probleem in kaart gebracht en bekeken welke negatieve gedachten dit in stand houden enz. Maar ik ben benieuwd hoe jij naar jouw probleem kijkt.

Denk jij bijvoorbeeld in termen van: “ik heb hier en hier soms last van..” of “als ik dat doe, dan ervaar ik dit of dat..”

Of denk jij eerder in termen van: “ik ben een angstige..” of “ik ben een onzekere…” of “Ik ben altijd die lastige…”

Zie je al het verschil?

 

In de eerste voorbeelden noemen we een bepaald gevoel of gedrag waar we last van kunnen hebben.
We hebben duizenden, misschien wel miljoenen gevoelens en gedragingen, dus natuurlijk kan het dat sommigen daarvan niet zo constructief of prettig zijn.

In de laatste voorbeelden zie je dat je jezelf als persoon identificeert met je probleem. Je beschouwt dan jouw probleem als een deel van jezelf. Jij bent dat… Op het moment dat we dit laatste neigen te doen, maken we het onszelf tegelijk heel moeilijk om ons te ontdoen van ons probleem. Als ik mijn probleem ben, dan moet ik mij namelijk ontdoen van mijzelf. Dat gaat een beetje moeilijk.

Gelukkig kunnen we ons ontdoen van een angst en hebben heel veel mensen voor jou dit al voor elkaar gekregen en dus hebben we meteen ook bewijs dat wij niet ons probleem ZIJN.

We hebben een probleem. Problemen zijn zaken die op dit moment in ons leven spelen. Zaken we die doormaken, maar die ons niet definiëren wie we zijn. Als we het zo kunnen bekijken, kunnen we er ook wat afstand van nemen. Door dit te doen kun je er wat objectiever naar kijken en lijken oplossingen vaak al dichterbij.

 

Probeer eens in kaart te brengen wie jij bent zonder dit probleem. Stel je hebt deze angst gewoonweg niet: wie ben je? wat doe je? wat kan je?
Als je deze vragen wat moeilijk vindt om te beantwoorden, is het juist van belang om hierbij stil te staan. Neem dan het werkblad erbij en ga het eens voor jezelf proberen in te vullen.

Zorg ervoor dat je jezelf leert zien als zijnde los van jouw probleem. Je bent geen probleem, je hebt een probleem. En hebben we dat niet allemaal wel eens?

Ik wens je heel veel succes met deze opdracht. als je deze gedachtegang bij jezelf herkent, maak er dan absoluut werk van voordat je verder gaat. We zijn heel veel gedragingen en gevoelens, maar we zijn maar 1 persoon. Als je jezelf beoordeelt, doe dit dan op je gedrag, niet op je persoon!

Jij bent oke, ongeacht jouw problemen!