Selecteer een pagina

 

Mindfulness, wat is dat nou precies? Het is een veel besproken onderwerp op dit moment! Dat is niet raar aangezien steeds meer mensen last hebben van angst, stress, burnouts en noem maar op.

 

Laten we eens beginnen met een aantal voordelen:

 

Het maakt je gelukkiger

Laten we beginnen met het belangrijkste. Mindfulness helpt je om meer te genieten van het leven. Door de automatische piloot uit te zetten heb je meer bewondering voor de wereld om je heen en kan je er meer van genieten. Je bent dus simpelweg gelukkiger.

Minder stress

Daarnaast is een van de meeste bekende voordelen van Mindfulness dat het stress tegen gaat. Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van Mindfulness Based Stress Reduction.

Minder piekeren

Een ander voordeel is dat je minder aan het piekeren bent. Je bent beter in staat om onproductieve gedachten te observeren en ze vervolgens te laten gaan. Dit leidt tot minder twijfels en dus tot minder piekeren.

 

Mindfulness kan je helpen om het volgende te realiseren:

  • Je kunt je gedachten en emoties observeren;
  • Je neemt je gedachten niet meer zomaar voor waar aan;
  • Je onderbreekt eerder de negatieve gedachtestroom over verleden/toekomst en piekert minder;
  • Je leeft bewuster;
  • Je voelt eerder wat er zich in je lichaam en in je hoofd afspeelt;
  • Je merkt de kleine dingen die je blij maken weer op en kunt meer genieten van het leven;
  • Je ervaringen worden een stuk levendiger en intenser;
  • Je kunt beter omgaan met tegenslagen;
  • Je bent meer ontspannen.

Wat is het geheim van Mindfulness?

Met gedachten in het hier en nu zijn (niet in verleden of toekomst).
Automatismen vervangen door bewuste handelingen.

 

Wat is het geheim van Mindfulness en waarom gaan mensen zich er zoveel beter door voelen? In de eerste plaats is het een training om meer in het hier en nu te zijn. Momenten waarop je in het hier en nu bent, ken je vast wel: als je naar muziek luistert, een goed boek leest, met je hobby bezig bent, een goed gesprek voert, kookt met al je aandacht en zintuigen en opgaat in het samenstellen, proeven en kruiden van je gerechten. Wat je doet is goed en je hebt geen afleidende of oordelende gedachten van ‘straks moet ik…’ of ‘wat als ik…’.

 

In het dagelijks leven zijn we met onze gedachten echter vaak in het verleden of de toekomst. Veel dingen doen we automatisch: tandenpoetsen, traplopen, in de bus zitten, douchen. Wanneer we een dagelijkse route fietsen, letten we nauwelijks op de omgeving. Bij thuiskomst herinneren we ons dan ineens dat we eigenlijk hadden willen omfietsen om een brief op de post te doen. Als we zin hebben in iets lekkers is het soms al op voordat we er erg in hebben en zijn we vergeten om ervan te genieten. Je hebt je bijvoorbeeld verheugd op een lekker kopje koffie na afloop van een lastige klus. Maar terwijl je het kopje koffie drinkt zit je met je gedachten al weer bij de volgende activiteit en proef je nauwelijks wat je drinkt. Je bent niet in het hier en nu en geniet dus niet van wat er op dit moment is. Of je bent in gesprek met een vriend(in) die je een tijdje niet hebt gezien maar denkt ondertussen aan de boodschappen die je nog moet doen voor het avondeten en hoort nauwelijks wat hij/zij zegt. Steeds dwalen onze gedachten af naar dingen die ons bezighouden: wat we allemaal nog moeten doen, hoe het toch komt dat we steeds maar ruzie krijgen met die ene vriend(in).

 

Mindfulness leert om er echt te zijn bij alles wat je doet. Elke keer als je gedachten automatisch afdwalen – en dat is heel vaak – breng je de aandacht op een vriendelijke manier weer terug in het nu: bij wat je doet, voelt en ervaart.

 

In de volgende les vind je een aantal heerlijke en rustgevende mindfulness oefeningen.