Selecteer een pagina

De kracht van visualiseren valt niet te onderschatten. Je hebt dit waarschijnlijk al heel goed onder de knie, maar helaas niet met de leukste scenario’s. Tijd dus om deze vaardigheid positiever in te zetten!

 

 

Hier vind je twee invulbladen.
Print beide bladen uit en vul ze in. Als je klaar bent, stop je ze in je werkmap.
Veel succes met je opdracht!
Werkblad-4.5.1-voorbereiding-visualisatie-oefening.pdf (0 downloads)
Werkblad-4.5.2-visualisatie-oefening.pdf (0 downloads)

Lees hieronder nog eens alle informatie door.

 

Hopelijk ben je nog altijd flink aan het oefenen met jouw spiekbrief en alle dagen schema’s aan het invullen.
Blijf dit doen want dit is enorm belangrijk in het doorbreken van hardnekkige gedachtenpatronen!

Vandaag ga ik je nog een laatste, hele belangrijke, oefening van deze braintrain-serie meegeven.
Deze oefening heeft alles te maken met de kracht van het visualiseren. Als mens zijn we namelijk heel visueel ingesteld. Zo worden we bijvoorbeeld veel sneller aangetrokken tot beelden dan tot woorden. En zo denken we ook veelal in beelden, zeker waar het om onze doemscenario’s gaat. We visualiseren ons dan hele nare situaties waarin wijzelf altijd op welke manier dan ook niet met die situatie om kunnen gaan. Dit is een krachtige vorm van denken, die we dus helaas redelijk destructief inzetten.

We kunnen deze vorm van denken ook juist voor ons gaan laten werken. We gaan dus aan de slag met het visualiseren van situaties waar wij juist krachtig en positief mee omgaan.

 

Ik ga je een voorbeeld geven:

Ik had een cliënte, Esther heet ze, die al redelijk goed op weg was in het aanpakken van haar angst, echter haar doemscenario gaf haar toch nog met momenten wel last. Esther had last van emetofobie. Misschien weet je direct wat dit is, of heb je hier zelfs wel zelf last van, misschien weet je er juist niets vanaf. Emetofobie betekent overgeefangst. Esther is dus doodsbang dat ze moet overgeven.

Esther heeft ook geoefend met een visualisatie-oefening.
We hebben dit als volgt aangepakt.

  • Eerst heb ik haar gevraagd om haar rampscenario heel duidelijk en gedetailleerd te omschrijven.
    Voor haar was dit dat ze voelde dat ze ziek werd, dat ze voelt dat ze moet overgeven en dat effectief gebeurt, dat dit nog een keer gebeurd en dat ze bij dit alles het gevoel heeft alsof ze dit niet aankan en volledig in paniek is.
  • Vervolgens heb ik haar gevraagd om juist een gedetailleerde situatie te gaan beschrijven waarin ze deze feitelijke zaken meemaakt, maar waarin ze er op een sterke en krachtige manier mee omgaat. Waarin ze beschrijft hoe ze dit aankan.Ze beschrijft dit als volgt:
    “Ik merk dat mijn maag van streek is. Ik voelt mij misselijk en heb het gevoel dat er iets naar boven gaat komen. Ik zet mij rustig recht en wandel naar de kast in de hal. Ik doe de kast open en neem er een emmer uit. Met de emmer in mijn hand wandel ik terug naar mijn kamer en ga er comfortabel op mijn bed zitten. Ik ga moeten overgeven. Maar ik kan het aan. Het is máár overgeven. Ik ben rustig in mijn hoofd en rustig in mijn lichaam. Dan voel ik een steek in mijn buik en voel ik mijn maaginhoud naar boven komen. Eerst moet ik een paar keer kokhalzen. Daarna geef ik over. De smurrie proeft zuur en bitter tegelijk en is bruin met brokjes. Het komt vlotjes uit mijn mond gespoten, recht de emmer in. Ik krijg even de tijd om op adem te komen en dan komt de tweede lading. In totaal duurt het niet langer dan een paar minuten. Het is voorbij, ik kan terug op adem komen. Ik voel dat mijn slechte gevoel rustig aan weggaat. Ik zet de emmer naast mijn bed en leg mij rustig neer. Ik ben trots dat ik dit hebt doorstaan. Ik kan dit!”Met dit script is Esther gaan oefenen. Elke dag heeft zij een paar minuten de tijd genomen om deze visualisatie-oefening toe te passen. Soms opgevolgd door een mindfulness-ontspanningsoefening. Elke dag ging het iets beter zodanig dat ze op een dag merkte dat dit idee haar geen spanning meer gaf. Ze werd zelfs nieuwsgierig naar hoe ze er nu in real life mee zou omgaan als ze daadwerkelijk moest overgeven. Esther had haar angst overwonnen!

Nu zet ik jou aan het werk.

Neem je werkblad er zo meteen bij en ga aan de slag met het schrijven van jouw script.
Werk dit duidelijk en gedetailleerd uit en zorg ervoor dat er een prettige, kalme, krachtige en positieve ondertoon in zit. Pas dan is je script af en kun je aan de slag met je visualisatie opdracht.

Zorg ervoor dat je de oefening dagelijks doet. In het begin kan het nog wat spanning geven. Hoe meer je hem doet, hoe minder deze spanning hoort te worden. (Noteer dit eventueel telkens achteraf.)

Uiteindelijk moet dit er voor gaan zorgen dat voor jou je rampscenario weg gaat vallen en dat je het gevoel hebt dat ook jij jouw angst gaat aankunnen! Op deze manier ontneem je je angst zijn bestaansrecht, en zul je zien dat ie verdwijnt!

Pas het toe. Als het nu niet goed lukt, ook niet na een tweetal weken er goed in te oefenen, kijk dan nog eens goed naar je script. Grote kans dat je daar nog iets kunt verbeteren.

Ik wens je weer veel succes!