Selecteer een pagina

Mensen met angst en paniek kunnen soms zo bevangen zijn door de focus op hun negatieve gedachten en gevoelens dat het dus heel belangrijk is om te ervaren dat dit ook anders kan. Je gaat leren om minder aandacht te schenken aan wat er in jou omgaat en meer aandacht te geven aan wat zich rondom je afspeelt.

 

 

Hier vind je je invulblad.
Print het blad uit en vul het in. Als je klaar bent, stop je hem in je werkmap.
Veel succes met je opdracht!
Werkblad-4.2-taak-concentratie-oefening.pdf

 

Lees hieronder nog eens alle informatie door.

 

In deze les leer je dat je zelf je gedachten kunt sturen. Jij bepaalt waar je mee bezig bent in je hoofd. Je hebt hier invloed op. Sterker nog; dit is aan jou!

Mensen met angst en paniek kunnen soms zo bevangen zijn door de focus op hun negatieve gedachten en gevoelens dat het dus heel belangrijk is om te ervaren dat dit ook anders kan. Je gaat leren om minder aandacht te schenken aan wat er in jou omgaat en meer aandacht te geven aan wat zich rondom je afspeelt. 

In plaats dus van met jezelf bezig te zijn, richt je je aandacht op de dingen om je heen en wat je aan het doen bent. Dit noemen we taakconcentratie!
Taakconcentratie kun je heel goed gebruiken in situaties die angst opwekken. Het leert je namelijk om tegenwicht te bieden aan je neiging om je te concentreren op bedreigingen en op jezelf wanneer je je angstig voelt.

Je kunt deze taakconcentratie op twee verschillende manieren oefenen. In situaties die weinig tot geen spanning oproepen of in situaties die veel spanning oproepen. Wij gaan dit nu oefenen in een gemakkelijke omgeving. Denk hierbij aan een omgeving die jou geen spanning geeft of slechts een lichte mate van spanning veroorzaakt.

De kern van taakconcentratie-oefeningen is dat je je sterker op verschillende aspecten van je taak of je omgeving concentreert.

Sommige taken verlangen van je dat je je aandacht richt op bepaalde gedragingen, bijvoorbeeld luisteren naar wat een ander tijdens een gesprek zegt, iets schrijven in het bijzijn van een ander of proberen een dienblad met volle glazen in evenwicht te houden terwijl je door een drukke kamer loopt.

In andere situaties voel je je wellicht angstig maar is er geen specifieke taak om je op te concentreren. Onder die omstandigheden, kun je je aandacht richten op je omgeving, andere mensen, dingen in de kamer, geluiden, geuren enzovoort.
bijvoorbeeld wanneer je in een drukke wachtkamer zit, in de bus of trein, of tijdens een wandeling

Na verloop van tijd kun je zowel taak- als omgevingsgericht zijn in plaats van op jezelf geconcentreerd, zelfs in situaties die je als sterk bedreigend ervaart.

We gaan aan de slag!

Je mag zometeen een wandeling gaan maken van ongeveer 15 minuten.

Tijdens deze wandeling ga je ervaren hoe het is om je gedachten te sturen. Je begint je wandeling met het bewust wat opzoeken van je negatieve gedachten. Voor sommigen is dit misschien niet zo moeilijk. Je kunt wellicht denken aan je lichaam en bepaalde klachten. Bijvoorbeeld aan je angst om flauw te vallen of iets ernstigs voor te hebben, maar wellicht ook meer sociaal gerichte gedachten met betrekking tot mensen en wat ze over jou zouden kunnen denken.

Als je dit wat moeilijker vindt, dan kun je wellicht ook denken aan situaties die jou in het verleden een paniekaanval hebben bezorgd of situaties die je heel erg spannend vond. Stel je bijvoorbeeld voor dat je die morgen weer zou moeten doen.

Als dit goed lukt en je merkt dat je wat nerveus ervan wordt dan zie je al dat dit werkt. Lukt dit nu niet, dan kan het te maken hebben met het feit dat je ze nu juist zelf wilt opwekken en daarmee de negatieve waarde niet aanwezig is. Niet erg, ga maar gewoon verder met de opdracht.

Na een 5 tot 10 minuten ga je heel bewust je aandacht verleggen door een taakconcentratie oefening toe te passen. Je gaat 15 zaken die je opmerkt in je omgeving proberen om gedetailleerd te onthouden. Je zorgt ervoor dat je deze 15 dingen nog weet als je weer terug thuis bent. Het zal dus ook echt je aandacht vragen om ze niet alleen op te merken maar ook bewust te onthouden.

Als het goed is, ga je ervaren dat jouw hoofd maar met 1 ding tegelijk bewust bezig kan zijn. Het gaat heel fijn voelen om te merken dat je hier invloed op hebt!

Ga aan de slag met je oefening en vul achteraf je werkblad in!
Wees er serieus mee bezig want dit gaat een hele fijne techniek zijn die je direct kunt toepassen om minder last van angst te ervaren in spannende situaties!

In de volgende module gaan we verder met deze taakconcentratie en ga je deze tevens toepassen in voor jou moeilijkere situaties.

Veel succes!