Selecteer een pagina

Hoe zorg je er nu voor dat je jouw beangstigende gedachten kunt gaan vervangen?
In deze les leer je hoe je aan de slag gaat met jouw spiekbrief!

 

 

Hier vind je je oefeningen.
Print het blad uit en lees beide oefeningen eerst goed door.
Stop ze in je werkmap en ga er vervolgens mee aan de slag!
Veel succes met je opdracht!
Werkblad-3.1-mijn-beangstigende-gedachten.pdf (3 downloads)

Lees hieronder nog eens alle informatie door.

 

In de vorige module ben je aan de slag gegaan met het opstellen van een aantal alternatieve gedachten. We noemen dit jouw spiekbrief en dit wordt voorlopig even jouw belangrijkste bezit. Je wilt hier op elk moment toegang toe hebben want hier staan de gedachten op die jouw angst kunnen gaan wegtoveren! Als het goed is heb jij er namelijk voor gezorgd dat deze gedachten voldoen aan de volgende punten:

Ze zijn heel prettig en geruststellend
Ze zijn realistisch, dus kloppen ze ook echt!

Als dit voor jouw gevoel toch nog niet helemaal zo is, dan ga je nog even de les van de vorige module overnieuw mogen doen. Het is namelijk enorm belangrijk dat jouw spiekbrief klopt! De inhoud – het wat-denken- moet goed zijn. Ze zeggen wel eens ‘een goed begin is het halve werk’, nou dit gaat hier ontzettend op!

Goed, je hebt dus je spiekbrief uitgewerkt. Nu ga je ervoor zorgen dat je hiermee aan de slag gaat. Je gaat deze gedachten eigen maken.

Voordat ik je ga vertellen hoe je dit kunt doen, wil ik even heel simplistisch laten zien hoe ons brein werkt.
Bekijk maar eens het volgende schema:

Je ziet dat ons brein bestaat uit een tweetal denksystemen. Enerzijds hebben we ons gezond verstand en anderzijds hebben we ons zorgdenken. Je ziet dat ze beide in verhouding zijn en zo willen we dit ook graag hebben. als ze beide even groot zijn betekent dit de meest optimale samenwerking tussen beide systemen.

Zo’n samenwerking ziet er als volgt uit:
Stel je wilt de straat over steken:
Je zorgdenken zal dan laten weten dat dit zeer gevaarlijk is want je kunt overreden worden door een auto of een bus of een ander levensbedreigend voertuig. We zijn immers instinctief altijd gefocust op overleven, weet je nog? Je gezonde verstand zal hierop reageren door te zeggen: je kijkt gewoon naar links – rechts – links, en dan kun je veilig oversteken. Goed samengewerkt dus, want je bent veilig! Dit gebeurt nu natuurlijk niet meer zo heel bewust, maar dit is wel wat de twee systemen doen.

Bij angst en paniek daarentegen ziet ons brein er wat anders uit. Kijk maar eens naar de volgende weergave:

Je ziet dus dat de verhoudingen niet meer gelijk zijn en dat het gezonde verstand wordt overschaduwd door het zorgdenken. Dit is wat er gebeurt als we te veel waarde geven aan onze negatieve gedachten en er dus te veel mee bezig zijn. Je bent dan teveel bezig met al het mogelijke dat er zou kunnen gebeuren of mis zou kunnen gaan. Het gezonde verstand heb je natuurlijk nog wel, maar daar wordt veel minder beroep op gedaan. Vaak weet je niet eens meer goed hoe je bij dat gezonde verstand terecht moet komen.

Wat je dus gaat doen met jouw spiekbrief is juist dit gezonde verstand weer veel meer oefenen. Door veel met je spiekbrief bezig te zijn zal de omvang van je gezonde verstand weer toenemen en komen de verhoudingen weer gelijk te staan. de twee systemen werken dan weer goed samen en jij zult niet meer worden gehinderd door continue paniek en anticipatieangst.